Marie José Rietdijk

Masterclass 1
Creatieopstellingen

In 3 dagen leer je de kracht van Creatieopstellingen kennen en hoe deze werkwijze te gebruiken met je cliënten

De creatieopstellingen zijn ontwikkeld vanuit het principe ‘Waar je op focust, dat groeit’. Wat je aandacht geeft, dat groeit. Bij klassieke familieopstellingen ligt de focus op trauma en verstrikkingen. De meeste coach – en therapie werkwijzen, waaronder ook klassieke familieopstellingen, gaan ervan uit dat wat er nu in je leven mis is, te wijten is aan nare gebeurtenissen in het verleden. Dit kan zijn het persoonlijke verleden van de cliënt of haar familieverleden of een vorig leven enz. Het algemene idee is dat, wanneer we die narigheid in het verleden aankijken, verwerken en/of helen, de cliënt er in het heden geen last meer van heeft en vrij haar leven kan leven.

Creatieopstellingen hebben een radicaal ander uitgangspunt. In creatieopstellingen hoeven trauma’s of nare ervaringen in het verleden helemaal geen rol te spelen. Niet dat we ze uit de weg gaan of ze onder het vloerkleed stoppen. Nee, het uitgangspunt is hier radicaal anders. Het uitgangspunt bij creatieopstellingen is namelijk hetgeen de cliënt wil creëren in haar leven. Haar gewenste situatie en wat ze nodig heeft om daar te komen. Dat wat zij nodig heeft hoeft niet uit haar verleden te komen, het is niet afhankelijk van een heling of onder ogen zien van oude traumatische ervaringen in de familie of elders, het kan van vele andere kanten komen. Een belangrijke bron daarbij is wat ik noem ‘het hogere zelf’.

Een ander uitgangspunt van familieopstellingen is dat we de cliënt bijvoorbeeld veilig en krachtig kunnen maken door haar de rechtmatige plek als kind ten opzichte van haar ouders te laten ervaren. In de vaderlijn en/of moeder lijn wordt vaak veel geheeld om vader en/of moeder beschikbaar te maken voor de cliënt, het kind. Maar de hele jeugd van de cliënt heeft zij dit niet zo ervaren. Hierdoor heeft zij krachten en vaardigheden ontwikkeld die in deze vorm van opstellen onderbelicht blijven. Je feitelijke plek t.o.v. je ouders en/of brusjes en/of kinderen innemen is helend. Erkennen wat is. De nare situatie nemen zoals die was en daar je kracht uit putten is ook helend.

Je zult merken dat het werken met creatieopstellingen licht, efficiënt en effectief is.

Wat kun je verwachten?

Praktisch

Voorwaarden

Kosten

Even persoonlijk kennismaken?

Wil je creatieopstellingen een keer aan de lijve meemaken in een workshop? Klik dan hieronder voor meer informatie over de creatieopstellingendag.

Over Marie José

Marie José is gestalt therapeut, Interculturele NLP trainer en opleider in familie-, organisatie- en creatieopstellingen. Ze is helder en heeft onlangs zelf dit hele proces rondom vrouwelijk leiderschap doorlopen. Door te luisteren naar de podcast van Verie.nl waarin zij Jessica van Kam bevraagd viel bij Marie José alles op zijn plek. Haar opvoeding waarin vrouwen dominant waren, haar veelvuldig met vrouwen werken, haar landing in haar high frequentie vrouw zijn en meer.

Eindelijk is ze heel als vrouw en eindelijk is haar kracht vrij gekomen. Na de podcast mediteerde ze dagelijks op haar baarmoeder en op de alchemie. Op een dag zag zij een soort metalen klem rond haar baarmoeder. Een ding met twee halve metalen bollen met benen eraan als bij een nijptang. Die halve bollen braken open en er kwam een fel licht uit haar baarmoeder. De ‘tang’ viel weg.

Een hele intense ervaring die de start was van de grote verandering. Er kwam ineens van alle kanten geld en kansen naar haar toe. Alles valt steeds moeiteloos op z’n plek. Het is even wennen, maar echt hoor hier kan ze wel aan wennen. En omdat zij dit zelf heeft omgezet kan ze jou hierbij heel goed begeleiden.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Product has been added to your cart