Marie José Rietdijk

Creatieopstellingendag

Waarvoor is een familieopstelling vaak zo zwaar?

Dit vroeg iemand in een groep op facebook. Ik voelde meteen een antwoord opkomen.

Ik herken het zware. Al sinds 2002 begeleid ik opstellingen. Ik heb ontzettend veel geleerd van Bert Hellinger en vele andere opstellers van het eerste uur. Ik heb opleidingen gegeven in het begeleiden van opstellingen in de 1 op 1 situatie en rond 2010 zat het me allemaal niet meer lekker. Ik kon er mijn vinger niet op leggen, maar er klopte iets niet.

In 2012 ging mijn bedrijf failliet. Ik stopte met opstellingen begeleiden. In de 2 jaar afstand van het werk viel er een kwartje.

Opstellingenwerk is energetisch werk. Over dit energetische aspect van opstellingen was mij vrijwel niets geleerd. Ik ben helder en ineens zag ik het.

Wanneer er een groep mensen bij elkaar komt voor een opstellingendag en we gaan aan het werk dan is 1 van de vragen aan de cliënt, wat is er in jouw familie gebeurd? Of iets soortgelijks. En er wordt dan niet gevraagd naar de leuke dingen. Nee, we vragen naar traumatische gebeurtenissen. Met dat we die vraag stellen focussen we op trauma. De begeleider, de cliënt en de groep. Hiermee creëren we energetisch een trauma veld. Vervolgens worden er op een zeker moment mensen uitgenodigd om iemand te representeren, de opstelling wordt neergezet en we krijgen zaken te zien en te horen. We zeggen dan vaak dat die informatie uit het wetende veld komt. Dit is wel zo, maar wel met de focus op trauma. Wat we te zien en te horen krijgen is bij gevolg trauma. Dat maakt het zwaar. En ik heb ontdekt dat dit helemaal niet nodig is.

Ik heb de creatieopstellingen ontwikkeld. Niet het trauma in het verleden, maar wat jij nu wil creëren in je leven krijgt de focus. Wat jij wil creëren zetten we in een opstelling neer in het kwantumveld van creatie. Natuurlijk lukt dit niet congruent, anders zou je het al wel gecreëerd hebben in je leven. Dat wat er nodig is om dit wel congruent neer te zetten is het werk. Soms is het daarbij nodig om naar trauma te kijken, en dan doen we dat, maar lang niet altijd.

Daarbij maak ik de context groter. We kijken niet alleen binnen het veld van jouw familie- of organisatiesysteem, maar ik betrek ook jouw, wat ik noem, hogere zelf in dit proces. Meer velden in de ongeziene wereld spelen een belangrijke rol.

Dit maakt het werk licht, efficiënt en effectief.

Voor wat is een creatieopstelling helpend?

Je ervaart bijvoorbeeld iets in je leven waar je niet blij mee bent. Dit kan op elke gebied van je leven liggen. In de relatiesfeer, in de familie, in je werk, in je gezondheid, in je bijdrage aan de wereld, etc. Je wilt iets anders. Je wilt iets anders ervaren. Misschien weet je precies wat je wel wil ervaren of misschien weet je dat nog niet precies. In beide gevallen is het fijn om voor een creatieopstelling te kiezen.

Wanneer het nodig is verduidelijken we eerst wat je wel wil. Daarna volgt een opstelling over wat er nodig is om dit ook werkelijk te ervaren. Hetgeen dat nodig is integreren we meteen in je lijf. Zo kom je als het ware automatisch op de plek en in de situatie die jij jezelf wenst.

Je hoeft geen speciale vaardigheden te hebben. Het verloop is heel eenvoudig. We doen wat inleidende oefeningen en ik help je stap voor stap.

Data & praktische informatie

Eerst even overleggen en/of kennismaken?

Representant zijn

Representant zijn betekent dat je gevraagd kan worden om iets of iemand te vertegenwoordigen in een opstelling van iemand anders. Je hoeft hiervoor geen speciale vaardigheden te hebben. Aan het begin van de dag worden een aantal inleidende oefeningen gedaan en je wordt stap voor stap begeleid.

Als representant heb je de mogelijkheid om een creatieopstelling aan den lijve te ervaren. Je ervaart hoe de kracht van de gewenste situatie werkt voor de cliënt en hoe de cliënt opgelijnd wordt met haar eigen krachten en mogelijkheden. Doordat je dit aan den lijve ervaart neem je dit ook mee in je eigen leven. Vaak zie ik dat het optreden als representant in de opstelling je in staat stelt om gemakkelijk de benefits van de opstelling in je eigen leven te integreren.

Over Marie José

Marie José is gestalt therapeut, Interculturele NLP trainer en opleider in familie-, organisatie- en creatieopstellingen. Ze is helder en heeft onlangs zelf dit hele proces rondom vrouwelijk leiderschap doorlopen. Door te luisteren naar de podcast van Verie.nl waarin zij Jessica van Kam bevraagd viel bij Marie José alles op zijn plek. Haar opvoeding waarin vrouwen dominant waren, haar veelvuldig met vrouwen werken, haar landing in haar high frequentie vrouw zijn en meer.

Eindelijk is ze heel als vrouw en eindelijk is haar kracht vrij gekomen. Na de podcast mediteerde ze dagelijks op haar baarmoeder en op de alchemie. Op een dag zag zij een soort metalen klem rond haar baarmoeder. Een ding met twee halve metalen bollen met benen eraan als bij een nijptang. Die halve bollen braken open en er kwam een fel licht uit haar baarmoeder. De ‘tang’ viel weg.

Een hele intense ervaring die de start was van de grote verandering. Er kwam ineens van alle kanten geld en kansen naar haar toe. Alles valt steeds moeiteloos op z’n plek. Het is even wennen, maar echt hoor hier kan ze wel aan wennen. En omdat zij dit zelf heeft omgezet kan ze jou hierbij heel goed begeleiden.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Product has been added to your cart